Marija in Andrej Štremfelj

Legendaren občutek resnice,
ki osvobaja

Obstaja nevidna rdeča nit usode, ki povezuje sorodni duši, pravi himalajska legenda. Te niti nihče ne more pretrgati. Nekdo nad nami nit ovije okoli gležnjev tistega para, katerega usoda želi, da se poveže. Rdeča je barva privlačnosti in želje.

»Plezanje je v naši družini kot dihanje, zatorej brez njega enostavno ne moremo,« pravita v en glas soustvarjalca alpinističnih presežkov, legendarna zakonca Štremfelj. Danes 62-letna Marija in 63-letni Andrej sta se v nedrja najbolj zahtevnih gorstev sveta zapisala že pred desetletji, zdaj ob lažjih, bolj enodnevnih podvigih kot starša in stara starša svoja legendarna doživetja raje obujata, kot da bi jih ponavljala. »Zame je bil Everest enkrat dovolj, za Andreja pa je bilo dovolj dvakrat,« pravi Marija 40 let zatem, ko je od daleč stiskala pesti za mladega soproga, ki se je takrat z Nejcem Zaplotnikom kot prvi Slovenec povzpel na najvišji vrh sveta. Po poti, ki jo je visoko v Himalaji trasiral Andrej, je kmalu zakorakala tudi Marija. Pred 30 leti sta postala prvi zakonski par na Everestu, kar je zabeležila tudi Guinnessova knjiga rekordov, Marija pa istočasno prva Slovenka in 13. ženska na svetu z osvojenim Everestom.

Rectangle2x 1

Andrej, dobitnik zlatega cepina 2018 za življenjsko delo, brez nostalgije, a s ponosom pove:

»Hribi te naučijo, da v življenju veljata poštenost in odkritost do sebe in drugih. Resnica je tista, ki osvobaja. In ta občutek je legendaren.« Marija je prava gorska dama, kot nadvse vztrajni, potrpežljivi in prilagodljivi ženski pa se ji malce s kančkom nostalgije vendarle zatrese glas: »Najlepše stvari v življenju so tiste, do katerih prideš z vztrajnim premagovanjem težav. V naravi se izlušči tisto najbolj človeško, kar nosiš v sebi. Brez mask. To naju povezuje že 40 let. Skupaj sva močnejša.«

Človek z rdečo nitjo okoli gležnjev je majhen in ponižen, gora je velika in mogočna. Marija in Andrej Štremfelj sta majhna, toda kaj v njuni družbi sploh še ostane velikim?

September 2019

nalegende avg2019 1920x1080px62x 1

O projektu

Serija kratkih filmov #NALEGENDE temelji na osebnih izpovedih legend in njihovih navdihujočih življenjskih zgodbah, ki jih sicer predstavlja tudi legendarna znamka Pivovarna Laško.

Pivovarna Laško je tudi zvesti partner slovenskega športa, in vsak kratki film predstavlja poklon izjemnim osebnostim, ki so zaradi svojih dosežkov v očeh ljudi postali legende.

Ostale legende

V legendi se skriva genialnost, moč in pogum. Svoje, mnoge prav tako legendarne misli, so nekdanji vrhunski športniki z nami delili za vas. Ker ste našli navdih za branje, je tu branje za vaš navdih.

Rajmond Debevec

#Legendarni olimpionik, ki je med nami od nekdaj za vselej

Več o legendi

Miroslav Cerar

Bog konja se vrača na legendarni Olimp

Več o legendi

Ing. Janez Gorišek

#legenda, ki že več kot sedem desetletij premika meje v letenju na smučeh

Več o legendi

Ljudski vrt

Legendarni stadion je spregovoril

Več o legendi

Tomo Česen

#legenda, ki je pisala zgodovino svetovnega alpinizma

Več o legendi

Dušan Mravlje

#legenda, ki je pretekla tri celine

Več o legendi

Petra Majdič

#legenda je pred začetkom OI v Pjongčangu poslala jasno sporočilo

Več o legendi

Veselin Vujović

Kdor preživi, postane #legenda

Več o legendi

Ivo Daneu

Od Poleta do Trbovelj, vmes pa #legenda osvojila ves svet

Več o legendi

Ta spletna stran uporablja piškotke. Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.