Ivo Daneu

Od Poleta do Trbovelj,
vmes pa #legenda osvojila ves svet

Pred 80 leti se je rodil v Mariboru. Pred 70 leti se je z družino vrnil s prisilnih let v Srbiji na Štajersko, kjer je začel igrati košarko pri Poletu. Pred 60 leti je z Olimpijo prvič postal jugoslovanski prvak. Ta dosežek je ponovil še petkrat. Pred 50 leti je postal najbolj koristen igralec svetovnega
prvenstva v Urugvaju, z Jugoslavijo si je nadel srebrno kolajno.

Z eminentno reprezentanco je bil leto kasneje na olimpijskih igrah

Z eminentno reprezentanco je bil leto kasneje na olimpijskih igrah v Mehiki znova tik pod vrhom. Za tisto srebro so se Američanom maščevali dve leti kasneje, ko je bila »zlata naša, luna pa vaša« in moštvo ZDA je v Tivoliju padlo
za sedem košev. Z zlatom s svetovnega prvenstva v Ljubljani leta 1970 se je kapetan poslovil od vrhunske košarke. Še nekaj let kasneje je s košarkarji Trbovelj z vlakom potoval na gostovanja druge slovenske lige, »saj so me prosili, da še malo igram, pa sem jim stisnil roko in obljubo držal«. Ima še dve zlati kolajni, z neuradnega SP v Čilu leta 1966 in s sredozemskih iger v Libanonu leta 1959. Srebrnih ima kopico: poleg SP leta 1967 v Urugvaju še s SP v Braziliji leta 1963, z OI v Mehiki leta 1968 ter s treh EP – v Jugoslaviji leta 1961, v Sovjetski zvezi leta 1965 in v Italiji leta 1969.

Rectangle2x v2

V tej bogati zbirki kolajn je tudi bronasta z evropskega prvenstva

V tej bogati zbirki kolajn je tudi bronasta z evropskega prvenstva na Poljskem leta 1963. Pred 20 leti je bil klub iz Tivolija v družbi družine Daneu na vrhuncu elitne evropske lige. Olimpija je namreč z Ivom med gledalci in sinom Jako na parketu v dramatičnih tekmah s Cibono in Stefanelom skočila vse do zgodovinskega in za mnoge navijače nepozabnega Final Foura v Rimu.

Pred desetimi leti so ga sprejeli v košarkarski Hram slavnih, kjer je na stenah muzeja v Španiji njegovo ime izpisano ob samih svetovnih legendah izpod košev, na levi ima denimo Čosića in Dalipagića, na desni pa Delibašića in Divca. Bivša država z velikimi v malem.

Ivo, seveda, legenda! Laško verjame v #legende.

Oktober 2017

Rectangle2x 1

O projektu

Serija kratkih filmov #NALEGENDE temelji na osebnih izpovedih legend in njihovih navdihujočih življenjskih zgodbah, ki jih sicer predstavlja tudi legendarna znamka Pivovarna Laško.

Pivovarna Laško je tudi zvesti partner slovenskega športa, in vsak kratki film predstavlja poklon izjemnim osebnostim, ki so zaradi svojih dosežkov v očeh ljudi postali legende.

Ostale legende

V legendi se skriva genialnost, moč in pogum. Svoje, mnoge prav tako legendarne misli, so nekdanji vrhunski športniki z nami delili za vas. Ker ste našli navdih za branje, je tu branje za vaš navdih.

Rajmond Debevec

#Legendarni olimpionik, ki je med nami od nekdaj za vselej

Več o legendi

Miroslav Cerar

Bog konja se vrača na legendarni Olimp

Več o legendi

Marija in Andrej Štremfelj

Legendaren občutek resnice, ki osvobaja

Več o legendi

Ing. Janez Gorišek

#legenda, ki že več kot sedem desetletij premika meje v letenju na smučeh

Več o legendi

Ljudski vrt

Legendarni stadion je spregovoril

Več o legendi

Tomo Česen

#legenda, ki je pisala zgodovino svetovnega alpinizma

Več o legendi

Dušan Mravlje

#legenda, ki je pretekla tri celine

Več o legendi

Petra Majdič

#legenda je pred začetkom OI v Pjongčangu poslala jasno sporočilo

Več o legendi

Veselin Vujović

Kdor preživi, postane #legenda

Več o legendi

Ta spletna stran uporablja piškotke. Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.