Ing. Janez Gorišek

#legenda, ki že več kot sedem desetletij
premika meje v letenju na smučeh

Inženir Janez Gorišek, rojen leta 1933, je bil uspešen smučarski skakalec, reprezentant, olimpijec leta 1956 v Cortini d'Ampezzo, svetovni študentski prvak in rekorder skakalnice v St. Moritzu. Bil je tudi eden prvih skakalcev z rokami ob telesu. Avstrijci so pisali, da gre za športnika, ki skače v »Tropfenstilu«, torej v obliki kaplje.

Sicer pa je Gorišek eden največjih vizionarjev v tem športu, brez katerega smučarski skoki in poleti danes ne bi bili to, kar so. Janez Gorišek namreč že več kot sedem desetletij dobesedno premika meje in preoblikuje obličje skakalnega športa. Razvijal je svojo teorijo letenja na smučeh in kot
konstruktor zarisal načrte za tri največje letalnice na svetu - Vikersund, Kulm in seveda Planico. Slednjo sta z bratom Ladom konstruirala leta 1969 in ima še danes sloves največje na svetu.

Rectangle2x 5

Tik pred lanskim finalom svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici smo z Goriškom posneli video, v katerem deli svoje razmišljanje in življenjsko filozofijo: »Vedno sem vizionarsko sanjal o idejah, ki so se drugim zdele nemogoče. Moja želja je bila, da smo Slovenci nekje prvi. Nekoč je bila magična stotica, jaz pa sem si kmalu zamislil polete do 200 metrov, vendar postopoma, korak za korakom. Razvijal sem svojo teorijo o letenju na smučeh in skupaj z Ladom sva konstruirala največjo letalnico na svetu. Intuicija pa me še naprej vodi k razvoju letalnice, na kateri bi lahko varno leteli do 300 metrov. Nenehno je potrebno ustvarjati. To ti daje moč, da premikaš meje. In ko premikaš meje, lahko postaneš legenda.«

Janez Gorišek je torej uresničil svojo vizijo in svojo željo, da smo Slovenci nekje prvi. In verjetno se bo uresničila tudi njegova vizija o razvoju letalnice, na kateri bi bilo varno leteti do 300 metrov.

Marec 2019

Rectangle2x 6 1

O projektu

Serija kratkih filmov #NALEGENDE temelji na osebnih izpovedih legend in njihovih navdihujočih življenjskih zgodbah, ki jih sicer predstavlja tudi legendarna znamka Pivovarna Laško.

Pivovarna Laško je tudi zvesti partner slovenskega športa, in vsak kratki film predstavlja poklon izjemnim osebnostim, ki so zaradi svojih dosežkov v očeh ljudi postali legende.

Ostale legende

V legendi se skriva genialnost, moč in pogum. Svoje, mnoge prav tako legendarne misli, so nekdanji vrhunski športniki z nami delili za vas. Ker ste našli navdih za branje, je tu branje za vaš navdih.

Rajmond Debevec

#Legendarni olimpionik, ki je med nami od nekdaj za vselej

Več o legendi

Miroslav Cerar

Bog konja se vrača na legendarni Olimp

Več o legendi

Marija in Andrej Štremfelj

Legendaren občutek resnice, ki osvobaja

Več o legendi

Ljudski vrt

Legendarni stadion je spregovoril

Več o legendi

Tomo Česen

#legenda, ki je pisala zgodovino svetovnega alpinizma

Več o legendi

Dušan Mravlje

#legenda, ki je pretekla tri celine

Več o legendi

Petra Majdič

#legenda je pred začetkom OI v Pjongčangu poslala jasno sporočilo

Več o legendi

Veselin Vujović

Kdor preživi, postane #legenda

Več o legendi

Ivo Daneu

Od Poleta do Trbovelj, vmes pa #legenda osvojila ves svet

Več o legendi

Ta spletna stran uporablja piškotke. Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.