Tomo Česen

#legenda, ki je pisala zgodovino
svetovnega alpinizma

Alpinizem je edina športna disciplina, v kateri Slovenci že več kot 40 let krojimo svetovni vrh. Tomo Česen, rojen leta 1959 v Kranju, je eden tistih, ki je slovenski alpinizem zapisal visoko, tako visoko, kot ga takrat ni še nihče.

V svoji relativno kratki alpinistični karieri je stal na vrhu malo
časa, a dovolj dolgo, da so se njegova dejanja prelila v dediščino človeštva. Tomo za svoj največji dosežek šteje to, da je na višini 8.300 metrov sam, po tem, ko sta s Borutom Bergantom osvojila Jalung Kang, a je prijatelja nekaj metrov pod vrhom vzela Himalaja, na štiridesetih stopinjah pod
lediščem preživel noč v bivaku. Tako blizu smrti se je zavedel, kako pomemben je vsak trenutek v življenju.

Rectangle2x 11 1

V sporočilnem filmu Tomo deli in opiše svoj pogled na življenje:

»Včasih se stvari zdijo nemogoče. Včasih se jih ne da opisati z besedami. Včasih biješ boj, za katerega celo pomisliš, da si ga za vedno izgubil. Včasih se ne moreš nasloniti na nikogar, ostaneš sam. Ampak to te prisili, da iz sebe iztisneš tisto, kar si nikdar nisi mislil, da lahko. In na vrhu? Ne gre za zmagoslavje. Občutek dosežka je minljiv. Gre za življenje, ki ostane. Po vseh naporih in bitkah slej ko prej prideš do zavedanja, da si lahko enostavno vesel, da sploh si. Biti prisoten tukaj in zdaj. To je legendarno.«

Tomo pravi, da samo posamezni trenutki iz različnih doživetij tvorijo nikoli dovolj velike izkušnje. Danes uživa življenje. Najraje ga zanese v njemu tako ljube Dolomite. Njegove iskre hrepenenja še vedno tlijo vsak dan. Znova.

Maj 2018

Rectangle2x 12 1

O projektu

Serija kratkih filmov #NALEGENDE temelji na osebnih izpovedih legend in njihovih navdihujočih življenjskih zgodbah, ki jih sicer predstavlja tudi legendarna znamka Pivovarna Laško.

Pivovarna Laško je tudi zvesti partner slovenskega športa, in vsak kratki film predstavlja poklon izjemnim osebnostim, ki so zaradi svojih dosežkov v očeh ljudi postali legende.

Ostale legende

V legendi se skriva genialnost, moč in pogum. Svoje, mnoge prav tako legendarne misli, so nekdanji vrhunski športniki z nami delili za vas. Ker ste našli navdih za branje, je tu branje za vaš navdih.

Rajmond Debevec

#Legendarni olimpionik, ki je med nami od nekdaj za vselej

Več o legendi

Miroslav Cerar

Bog konja se vrača na legendarni Olimp

Več o legendi

Marija in Andrej Štremfelj

Legendaren občutek resnice, ki osvobaja

Več o legendi

Ing. Janez Gorišek

#legenda, ki že več kot sedem desetletij premika meje v letenju na smučeh

Več o legendi

Ljudski vrt

Legendarni stadion je spregovoril

Več o legendi

Dušan Mravlje

#legenda, ki je pretekla tri celine

Več o legendi

Petra Majdič

#legenda je pred začetkom OI v Pjongčangu poslala jasno sporočilo

Več o legendi

Veselin Vujović

Kdor preživi, postane #legenda

Več o legendi

Ivo Daneu

Od Poleta do Trbovelj, vmes pa #legenda osvojila ves svet

Več o legendi

Ta spletna stran uporablja piškotke. Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.